Logotype

Innebandy

Verksamhetsberättelse 2011

Ungdoms-ÖM

Tyvärr blev antalet deltagande lag skralt detta år. Inga motståndare till Färjestaden för Pojkar 12 och Flickor 12. För Pojkar 14 och Flickor 14 lyckades Mörbylånga mönstra två lag. Således begränsades UÖM 2010/2011 till final i P14 och F14. Finalerna spelades I Skansenhallen.

Flickor 14

Matchen spelades mellan två lag som efter en lång och hård säsong med framgångar på olika nivåer lyckades ställa upp med 10 spelare per lag. Mörbylånga chocköppnade med 1-0 efter 26 sekunder och inledningsvis var det ganska jämnt. Kvitteringen kom efter 2.17 och även om det då var en svag fördel till Färjestaden lyckades de inte få in bollen bakom Mörbylångas reservmålvakt. 1-1 stod sig perioden ut. Andra inleddes med en frenetisk press från FIBK och 1-2 kom efter 7.07, efter det verkade det som om de slappnade av och spelet flöt på mycket bra mot ett effektivt försvarande Mörbylånga. 1-3 kom efter 11.43 och segern gick välförtjänt till Färjestadens tjejer. 1-0 Paulina Horndahl, Hanna Larsson 1-1 Ebba Nilsson Walldén 1-2 Anna Malmqvist, Linn Blomqvist 1-3 Maja Sjögren, Linn Blomqvist

Pojkar 14

I P14 matchen kom Färjestaden till spel med bara 7 utespelare. Trots detta var det aldrig något snack om var guldet skulle hamna. En massiv dominans under 30 minuter där Mörbylånga i och för sig lyckades kontra ett par gånger, men ett excellent målvaktsspel från båda deras målvakter gjorde att slutresultatet skrevs till 0-6. 0-1 Markus Fridolfson 0-2 Markus Fridolfson, Gustav Bäckstedt 0-3 Simon Lindström, Markus Fridolfson 0-4 Alex Uuit von Steijern 0-5 David Karlsson, Martin Rietz 0-6 David Karlsson, Lukas Andersson

Ölandsmästare anno 2010/2011 (Senior)

Det blev en dubbel för Färjestaden då seniorernas Ölandsmästare korades. Mästerskapskvällen inleddes med damfinal mellan Färjestadens IBK och SSG IF. En artig och välspelad match utan någon som helst rivalitet mellan öst och väst. Över 2x20 minuter visade sig en tydlig divisionskillnad mellan lagen och FIBK kunde försvara sin titel efter vinst med 6-2. Tisdagskvällen i Färjehallen avslutades med herrarnas final, också den mellan Färjestadens IBK och SSG IF. Det mer meriterade FIBK:en nyttjade sina kvaliteter tillräckligt och trots god inställning räckte inte SSG till att skaka det allsvenska laget. 7-2 i halvtid blev 9-2 innan slutsignalen.

FIBK-herrar Ölandsmästare

Årets två finallag är de med längst historik. I ÖM-historiens förtas final vann SSG med 2-1. Då spelade man i samma division. Idag får SSG tre bonusstraffar som div 3-lag mot FIBK:en i Allsvenskan. Efter två snygga backhandlyftningar av NWilliam Andersson och Martin Nilsson kunde man börja matchen med två plusmål. Efter 3.49 reducerar FIBK genom Martin Gustavsson (Niklas Nordh). Knappa minuten senare tvingas Simon Andersson i SSG-målet till en snygg reflexräddning. En reflektion efter ca sju minuter är att man redan överträffat damfinalen i närkamper, förhoppningsvis ett gott tecken. Mathias Knutsson tar initiativ från backplats och går ifrån sin bevakare, trampar upp och in i slottet för att avsluta med nätrassel och kvitterat 2-2, efter 9.21. Endast 36 sek senare tar FIBK ledningen med 3-2 genom Anton Nilsson (Martin Willsund). SSG hinner med ett avslut i målramen innan Pontus Stridh gör 4-2 från snäv vinkel. 14.45 gör FIBK 5-2 (Niklas Nordh, Pontus Stridh) i powerplay som endast varade 19 sek. Periodens sista minuter gör FIBK ytterligare två mål genom Adam Jonsson (Martin Willsund) och Jonas Elofsson (Mathias Knutsson). Under en tidig utvisning för FIBK i andra perioden tar SSG över spelinitiativet och skapar flertalet bra lägen men utan resultat. I spelet fem mot fem är det som väntat FIBK som för taktpinnen men SSG lyckas då och då hota. Det dröjer till 13.08 för första målet i andra perioden. Niklas Nordh (Jonas Elofsson) gör 8-2. Jimmie Nilsson gjorde 9-2 på assist av Kasper Hydén. I sista spelminuten blev det nytt powerplay för FIBK som dock inte hann med ytterligare mål.

FIBK:ens damer Ölandsmästare

De senaste årens finalister drabbas samman återigen. SSG hemmahörande i div. 3 får en bonusstraff mot FIBK i div 2. SSG lyckas dock inte förvalta chansen att ta ledningen innan första tekning. Istället kunde FIBK ta ledningen efter 4.28 genom spel in till mållinjen av målskytt Kajsa Ek och Melinda Holmkvist (assist). Efter 8.56 kom SSG:s första farlighet och inom minuten ytterligare en. Det blev starten på en något mer böljande match. 2-0 till FIBK kom efter 13.48 genom fint samarbete bakom mål av Lisa Christensson (mål) och Linn Lundquist (assist). Första perioden avslutas genom att Linn Lundquist assisterad av Lisa Christensson gör 3-0 med 2 sek kvar. Andra perioden börjar som den första slutade. Sara Nyström gör 4-0 efter 1.39 assisterad av Isabell Gustafsson. Efter tämligen odramatisk period och tiden 8.38 så lyckas SSG spräcka nollan och reducera till 4-1 genomMatilda Nilsson Byman, assisterad av Lizette Nilsson Byman. När Matilda efter 11.44 reducerar ytterligare assisterad av Karolina Johansson hördes anhängarna från östra sidan ön alltmer. FIBK ser dock till att hålla det riktiga nervdallret borta genom att göra 5-2 efter 14.05, målskytt Melinda Holmkvist (Kajsa Ek). Genom Moa Nilsson och Kajsa Ek(assist) gör FIBK 6-2 efter 18.08. För att vara derby i en mästerskapsfinal var det på tok för vänligt och rättskiparna Thomas Akthagen och Bengt Andersson var inte ens nära att fundera på utvisning.

Finaldags för Dam & Herr

Torsdag 24 mars kommer två Ölandsmästare att koras. Både dam- och herrfinalen kommer att spelas samma kväll i Färjehallen. Det blir en dubbeldrabbning mellan Färjestadens IBK och SSG IF.

För damerna blir det repris på de två senaste årens final. Båda slutade i FIBK:s favör men båda mötena var jämna och välspelade. För två år sedan krävdes straffar för att skilja lagen åt.

För herrarna är det Ölandsmästare XVI som ska koras. Det blir sjätte finalmötet lagen emellan och det står 3-3 i inbördes möten. Senaste mötet var 2004/2005 och slutade med SSG-vinst 7-4.

Färjestaden bjöd till

Ett Färjestaden med fullt bestyckad vapenarsenal blev omöjligt för Mörbylånga. När slutsignalen ljöd visade resultattavlan hela 18-1. Mörbylångas fyra handikappstraffar förbrukades utan att ge utdelning. Fyra mål som hade behövts. Ändå var ställningen blygsamma 0-6 efter första perioden. Inte ovanligt att klara skillnader mellan lagen visar sig tydligt ju längre matchen går. Så också här, där Färjestaden ångade på och vann med hela 18-1. Flest mål av ÖM-debutanten Niklas Nordh. Finalen kommer nu att bli en riktig klassiker. Färjestaden och SSG har mötts ett otal gånger och Färjestaden är naturligtvis favoriter men kanonerna från östra sidan besitter lång och stark ÖM-kompetens och kommer säkert använda allt för att stjälpa Färjestaden. Datum för finalen är ännu inte fastställt.

Satsande SSG finalklara

Även SSG:s damlag är klara för ÖM-final efter att ha besegrat Mörbylånga i Skansenhallen med 7-3. I serien har lagens drabbningar varit jämna och Mörbylånga har lagt beslag på flest poäng. I torsdags var det mer ÖM-meriterade SSG det starkare laget. Taktiken var att skjuta mycket och det gav utdelning. Fyra mål av Lizette Nilsson-Byman blev segermarginalen. Nu blickar SSG fram mot final och hoppas få slå ur underläge mot Färjestaden. Motståndarna är dock inte klara då Borgholm och Färjestaden ska spela den andra semifinalen, preliminärt den 22 februari.

SSG överlägset Borgholm

Den första semifinalen i herrarnas ÖM skulle kunna blivit en spännande historia med utmanaren SSG mot serieledarna Borgholm. Men det blev inte spännande alls då SSG enkelt säkrade finalplatsen med vinst 9-1.

Hur då? Jo, Borgholm ställde inte upp med representationslaget. De vilar sig inför seriedrabbningen mot just SSG.

Efter att Borgholms Christoffer Fröding reducerat till 1-2 efter 11.38 så ryckte SSG med 4 mål på 4 minuter. Ställningen 1-7 efter första perioden blev slutligen 1-9. SSG:s Johan Helgesson levererade 3 mål medan Andreas Klinth, Peter Helgesson och William Andersson 2 mål vardera.