Logotype

Styrelsen

Bloggen 2013

Ordförande har Ordet
Ordf. John-Erik Svensson reflekterar


Vecka 39

Lugnet har lägrat sig över Öland efter invasionen i helgen... 

Stort GRATTIS säger vi till SSG och Glömminges herrar som i helgen blev klara seriesegrare i fotboll. Samtidigt får vi säga lycka till, till Färjestadens damer som nu ska börja kvalspelet. 

David Nilsson, näst bäste svensk i Lidingöloppet. Starkt, måste vara en av hans bästa säsonger. 

Innebandyn har börjat komma igång. Dom öländska lagen ser riktigt starka ut i år. 

Med andra ord, Öland hävdar sig väl i konkurrensen både vad gäller lag och individuella sporter.

Startfältet vad gäller Idrottsgalan går heller inte av för "hackor"... men det återkommer vi till. 


Vecka 38

Såja, lugnt och fint... sakta men säkert kan vi börja räkna in seriesegrarna i fotbollen.

Persnäs AIF, RM:s damer och Glömminge IF:s damer kan vi redan pricka av. Stort GRATTIS från Ölands Idrottskrets. Riktigt strongt gjort. Nu väntar vi bara in SSG och Glömminge IF:s herrar så är femklövern fulltalig och det blir den förhoppningsvis till helgen. Sedan har ytterligare några lag eventuell möjlighet att kvala upp. Vilken fotbollsavslutning det kan bli, för att inte tala om idrottsgalan i november...

Friidrotten går också in i avslutningen av säsongen. Några tävlingar återstår och Högby-löparna behåller fortfarande formen.

Våra ryttare visar också imponerande klass vid de tävlingar som fortfarande är aktuella.

Jag skrev i förra veckan lite om kommande rullskidstävlingar. Jisses vilket intresse det verkar vara för detta. 

Beträffande idrottsgalan så börjar nu det digra arbetet med att utse kandidater i de olika kategorierna. Det är ett ansvarsfullt och tufft jobb som väntar och som tur är har vi experter med i uttagningskommittén. 

Men nu ska först "ro iland" skördefesten. Det är många idrottsföreningar som är engagerade.


Vecka 32-37

Semester och avkoppling är förbi och vi kastas obarmhärtigt in i verkligheten igen...

Ölandsmästerskapen i fotboll, ridning och golf har avverkats. Nu är det bara att vänta in vintern och innebandy-ÖM tror ni. Njae inte riktigt faktiskt... skidsektionen kommer att för första gången arrangera ett ÖM på rullskidor helgen den 12-13 oktober.  Individuella klasser på lördagen och stafetter på söndagen. Vi återkommer med information och annonsering.

Vad gäller fotbollssäsongens avslutning så ser det högintressant ut. Har jag räknat rätt (i och för sig önsketänkande) så kan det bli 5 lag som kan titulera sig seriesegrare. När hände det senast. Dessutom kan ytterligare 2 lag ta klivet upp genom kvalspel. Snacka om markering. Öländsk fotboll är på frammarsch och det kan behövas. Till kommande vinterträning har vi dessutom tre konstgräsplaner att tillgå, jo man tackar. 

Högby IF avancerar i seriesammanhang på friidrottssidan. Den klubben slutar aldrig att producera. Vilken entusiasm...

Under sensommaren har vi även fått en landslagsman i badminton. Mikael Tornemo blev uttagen i landslaget. Under november kommer BK Fåken också att arrangera Ölandsspelen i badminton. Den tävlingen kan bli hur stor som helst. Klubben har verkligen fått vind i seglen i och med satsningen på ungdomssidan.

Förra veckan var Ölands Idrottskrets representerade på Åland i samband med förmötet inför B-7 Games 2014. Öland har ju liksom lite att försvara. Tävlingarna kommer att genomföras i mitten av augusti 2014. Vi återkommer i ämnet och hoppas på ett som vid tidigare år lika positivt samarbete med de föreningar som får "släppa ifrån sig" ungdomar under några dagar.

Kommande vecka har Ölands IK styrelsemöte tillsammans med Unga Ledare. En nysatsning är på gång och Unga Ledare kommer att spela en stor roll framöver vad gäller Öland och idrott.Vecka 28-31

ÖM i fotboll har avverkats.

Bra arrangemang och bra deltagarantal samt mycket publik. Det märks att Ölandsmästerskapet betyder mycket. Prestige och ära står på spel. Grattis till er som kan titulera er Ölandsmästare 2013.

I onsdags invigdes den tredje konstgräsplanen på Öland, då Högby IF invigde sin plan på IP. Tänk, att från att vara en vit fläck på konstgräskartan, till att idag ha tre planer på Öland. Helt fantastiskt. Hoppas bara att detta smittar vad gäller resultat mm framöver. Dessutom har vi ju också numera något att erbjuda idrottsturismen vad gäller träningsläger vår/höst mm.

Under juli har vi också kunnat erbjuda Viktorialoppet, Hornsjön Runt, Ölandsjoggen, maratonlopp, cykellopp mm. Öland, sommar och idrott börjar bli ett begrepp. Känns som vi snart är redo att ta upp kampen med Gotland som idrottens ö. Kamp och kamp.... vi kompletterat varandra snarare.

Under kommande vecka börjar vi komma in i "vardagslunken". Styrelsemöte på onsdag. På dagordningen står bl a upptakt inför B-7 2014 (Åland), planering inför hösten/vintern, samt fortsatt planering med arbetet Unga Ledare.

Får också passa på att säga ett stort LYCKA TILL till Markus Nilsson, Ölands representant vid kommande friidrotts-VM i Moskva. Vet att förberedelserna inte varit optimala, men vi håller alla tummar...

 


Vecka 26-27

Fotbollen tar semester. Märkligt säger vi varje år, när vädret är som vackrast och när planerna är som bäst, då... tar vi semester från seriespelet. Men men, vilken tur vi har ju ÖM att se fram emot och vilka derbyn det blir sedan i semifinalerna. Dom matcherna hoppas jag ingen vill missa.

Det är inte bara ÖM i fotboll vi ser fram emot. Golf och ridning ska också avgöras. Så den som vill ägna sig åt sport i olika former, aktiv eller som åskådare, det är bara att ta för sig.

Dessutom deltar projekt Ölandsidrotten i flera arrangemang under juli, Kitesurfingracet, Ölandsspelen i tennis och Ölandsjoggen i Persnäs. Ja ni märker Öland och sportarrangemang under sommaren, det hör liksom ihop.

Juli har vädermässigt börjat bra, nu hoppas vi bara på en lika bra fortsättning. Tycker faktiskt att det är vi värda!Vecka 24-25

Skrev i förra veckan om att några av Sveriges bästa i 10-kamp kommer från Öland. Nu har också Ölandsbladet kommit på det och skriver att Sverigeelit = Ölandselit. Så enkelt är det. Arne Svensson ville i artikeln inte svara högt att hemligheten bakom alla framgångar är att ölänningen är lite snabbare och starkare än fastlänningen. Men jag kan ställa mej upp och svara högt SÅ ÄR DET!

ÖM i friidrott genomfördes i helgen med riktigt bra resultat. Vi har både topp och bredd.

För övrigt så börjar ÖM-fotbollen att komma in i ett avgörande skede. Semifinallagen blir snart utsedda och det ser verkligen spännande ut med lite matcher av derbykaraktär. ÖM-tävlingarna i hästhoppning och golf förbereds också för fullt. En intensiv juli-månad väntar.

Men först ska vi klara av midsommar med allt av traditioner. Själv drar jag till Skåne över helgen. Varför kan man fråga sig, när det bästa vädret blir och finns på Öland, alltid... Trevlig midsommar.


Vecka 23

Skrev i förra veckan om bredden inom friidrotten på Öland. Nu kan vi stolt också tala om eliten. Jag menar, David Nilsson som presterar den ena kanonplaceringen efter den andra på långdistanserna och sedan två av Sveriges bästa inom 10-kamp, Markus Nilsson och Niklas Wiberg. Toppa det...

2013 års Victoriastipendiat är utsedd och Johan Olsson är en värdig vinnare. Men vad läser man, han har ju aldrig varit på Öland tidigare. Sett i stort sett hela världen, men missat Öland... nåja, bättre sent än aldrig. På tal om stipendiater och pristagare. Ölands egen idrottsgala är bara fem månader bort. Känns som det i år blir stenhård konkurrens om priserna.

  

Vecka 22

Tittar vi på den senaste tidens resultatmässiga del av idrotten på Öland, så kan man konstatera att Öland har en otrolig bredd på friidrottssidan. 32 segrar i DM och en uppsjö silver och bronsmedaljer talar för sig självt. I DM-ställningen var Högby IF dessutom näst bästa förening. Verkligen roligt också att Nicklas Wiberg är på gång igen.

Framskjutna placeringar blev det även för våra öländska ryttare i Thoreb Cup. Vi har även där både topp och bredd.

I serietabellerna inom fotbollen har vi tätkänning både i herrarnas division fyra och fem, för att inte tala om damerna i trean. Tätkänning också i dam-fyran. Det här blir en spännande fortsättning.

Vid styrelsmötet i torsdags var en av frågorna Unga Ledare. Tyvärr blev det "bakslag" på den plan vi hade (ekonomiskt bidrag), men vi kommer att arbeta vidare med andra "kanaler". Vi hoppas hitta en lösning till hösten istället. Under tiden kommer Unga Ledare att bl a arbeta med aktiviteter under dam-EM. Dom kommer också fr o m vårat nästa styrelsemöte att bjudas in och vara s a s adjungerande. Oerhört vikitgt att vi tillsammans (alla föreningar) tar hand om och lyfter fram de ungdomar som vill arbeta som ledare eller med styrelseuppdrag. Så har ni ungdomar "på väg in", hör av er till oss i styrelsen eller till Lucas på Smålandsidrotten, så slussar vi vidare till gruppen.

Efter diverse regn- och åskväder MÅSTE värmen komma tillbaka. Vi ska ju snart "leverera" skolstipendierna och då SKA det vara sommar...

 

 

Vecka 21

Veckan har till stor del handlat om den meningslösa skadegörelsen i flera av våra storstäder. Många av dessa ungdomar är utan jobb och sysselsättning. Här har idrotten en stor uppgift att fylla. Inte för att idrott löser alla problem, men att visa på att idrott kan vara ett alternativ till att ha något att göra. Projektet Unga Ledare får för mej än ännu större betydelse när man nås av uppgifterna om våldet. Vi måste ut i skolorna och fritidsgårdarna och visa oss. Olympic Day är en annan aktivitet där vi har möjlighet att nå barn och ungdomar som vi annars inte skulle gjort. Stormötet angående "tappet" inom ungdomsidrotten blir ett väldigt viktigt tillfälle för oss att diskutera vidare. Jag har tidigare sagt att mötet blir i september, men efter diskussion med Lucas så lutar det istället åt mitten av oktober.

På våra "breddgrader" har veckan mycket handlat om derbyn. Tänk vad mycket känslor det finns i ett derby. Vad gjorde vi utan dessa "drabbningar", där vi enas och delas, men på ett charmigt sätt med glimten i ögat.

På torsdag i veckan som kommer har vi styrelsemöte. Har ni några frågor ute i föreningarna så går det allitd bra att lyfta dom till styrelsen när som helst under året. Ibland känns det som man "sparar" frågorna till årsmötet, men vi har faktiskt styrelsemöte en gång i månaden (minst), så välkomna att höra av er.

 

 

Vecka 20

Fotbollen "rullar" på och hopptävlingarna avlöser varandra. Precis som vanligt med andra ord.

I veckan har Lucas från Smålandsidrotten och jag själv varit och informerat Ölands Kommunalförbund om projektet Ölandsidrotten. Planeringen inför sommaren och höstens arrangemang är i full gång. Slutdatum för projektet är ju 31 december 2013 och vi ville s a s "flagga för" vad händer sedan. Vi planerar och arbetar för fullt med arrangemang både gamla och nya inför 2014, men naturligtvis är den stora frågan hur löser vi det ekonomiskt. Idrottsturismen är på frammarsch och där MÅSTE Öland vara med.

Jag har tidigare nämnt att vi med stor oro ser "tappet" inom ungdomsidrotten. Det stormöte jag "flaggade" för kommer att äga rum i början av september. Återkommer med exakt datum.

 

 

Vecka 19

Mycket av veckan har handlat om förberedelser inför lilla och stora Kyrkstafetten.

68 lag kom till start i "lilla". Här kan man snacka om att ha "spring i benen".

Vi hade som ett litet "drömmål" att det skulle bli över 100 lag till start på lördagens "stora" Kyrkstafett. När startskottet gick klockan 10 var det 106 lag på startlinjen. Helt fantastiskt. Och vi som funderade på att läggar ner tävlingen 2006 då endast 29 lag kom till start. Snacka om utveckling...

Nytt för i år var också att vi flyttat start och målplatsen till hamnplanen i Färjestaden. Den flytten kan bara sammanfattas med ett enda ord, succé... varför har vi inte kommit på det tidigare.

Mellan lilla och stora stafetten skulle det i fredags ha hållits Ölands första Kite o Vindsurfingtävling i Färjestaden. Förberedelserna var klara, följebåtarna på plats o s v, men så var det det där med vind... Det brukar ju nästan vara "blåsgaranti" på Öland. Av årets 365 dagar så brukar det blåsa i 364... men inaturligtsvis inte i fredags. Men det är bara att ta nya tag och vi hoppas kunna hålla tävlingarna under försommaren. Vi återkommer med andra ord.

 

 

Vecka 18

En minst sagt omtumlande vecka...

Blev fullständigt överrumplad (ja ok, då) chockad när det gick upp för mej att jag skulle få motta utmärkelsen "Årets Eldskäl". Jag är oerhört stolt över priset, men jag är ännu mera stolt över att få arbeta tillsammans med alla i styrelsen, "även om jag inte riktigt litar på dom längre"...

Vad gäller det idrottsliga som hänt under veckan, så får vi säga ett stort GRATTIS till IFK Borgholm Bowling. Lycka till i divsion 2.

ÖM i terräng avgjordes den 1 maj uppe i Djupvik med Föra AIK som arrangör. Fantastisk natur och nöjda löpare.

Möte också i veckan som gick med växlingsfunktionärerna inför Kyrkstafetten. Imponerande grupp där de flesta varit med från starten. Det kan bli några praktiska justeringar inför tävlingen, men vi återkommer med information så snart som möjligt. Det går att efteranmäla lag fortfarande, det var det där med 100...

Ser fram emot nästa vecka med lilla Kyrkstafetten på onsdag, Kite och Vindsurfingtävling på fredag och så stora Kyrkstafetten på lördag. Allt uti metropolen Färjestaden.

 

 

Vecka 17

Så har då fotbollssäsongen rullat igång på riktigt. Våra konstgräsplaner "räddade" några premiärer, men vi hoppas att alla matcher snart spelas på riktigt gräs.

I veckan har vi den årliga träffen med funktionärerna inför kyrkstafetten. Vi räknar som vanligt med sol, 18 grader och vindstilla lördagen den11 maj. På anmälningsfronten ser det bra ut enligt stafettgeneralen Calle. Tänk om vi kunde närma oss 100 lag i år.

Innan dess ska vi på onsdag (1 maj) klara av terräng-ÖM uppe i Föra. Passa på att förena nytta med nöje, det är en fantastisk natur där banan går fram.

 

 

Vecka 16

Det blåser positiva vindar just nu kring idrotten på Öland. Bowling är på frammarsch och ett ÖM är inte långt borta. IFK Borgholms bowlingssektion är väldigt aktiva och kretsens styrelse ska diskutera frågan med IFK:s bowlare.

Även bordtennisen är på gång. Efter cirka 10 års "mörker" tar nu Mörbylånga GOIF tag i det hela. Hoppas flera klubbar hakar på, så vi också här kan ha ÖM framöver.

Badminton verkar också vara riktigt på gång, Mörbylånga har startat upp även här, och Fåkens ungdomsverksamhet bara växer och växer.

Som jag nämnt tidigare har de öländska ryttarna verkligen kommit igång. Framskjutna placeringar i regionala tävlingar, elitseriens ponnyallsvenska, ridsportallsvenskans division 1 o s v bådar gott. Och snart kommer Thoreb Cup.

Mötet med Unga Ledare i veckan bådar också gott inför framtiden. Vi återkommer med ytterligare information.

Ett datum att redan nu lägga på minnet är lördagen den 9 november, ÖLANDS IDROTTSGALA!!!

Så var det då dags för fotbollssäsongen 2013, äntligen säger väldigt många och snart har vi glömt det där med snön...

 
Vecka 15
Så här fem i tolv har Borgholms IBS:s herrar blivit klara för division tre. Det känns som innebandyn på Öland totalt sett börjat ta igen lite tappad mark.
Annars handlar mycket just nu om de sista förberedelserna inför fotbollspremiären. Träningsmatcherna avslöser varandra. Det var bara det där med att ha en spelduglig fotbollsplan...
Borgholms korpförening har i 45 år erbjudit motion och av dom åren har Börje Axelsson varit ordförande i 32. Fantastiskt. Synd bara att det nu verkar vara nedläggning på gång. "Vi har försökt att få in yngre, men de är så rädda för att ta ansvar". Känns som projektet Unga Ledare har en stor arbetsuppgift framöver. Vi måste ge de ungdomar som vill arbeta i föreningarna de allra bästa förutsättningarna, annars har vi snart inget föreningsliv.
Dam-EM närmar sig och jag undrar om vi fattar hur stort detta är i allmänhet och för Öland i synnerhet. Tänk att ett av världens bästa lag har valt Öland som bas. Det blir mycket fokus på Öland i media under några veckor. Hoppas att detta också kan bidra med att locka idrottsturister till Öland.
Kommande vecka har projekt Ölandsidrotten frukostmöte med Framtid Färjestaden, uppföljningsmöte med Öland Spirar, möte med Färjestadens Motion inför Ölandsrundan, möte med Persnäs AIF inför Ölandsjoggen. Dessutom har delar styrelsen möte med Unga Ledare samt möte med Ölandsbladet inför Idrottsgalan.
"De e mycke nu..."
 
Vecka 14
Vi säger ett stort grattis till Färjestadens IBK:s damer som efter kvalspel är klara för divison 2. Vi håller också tummarna för Borgholms IBK:s damer. Det som för några veckor sedan såg så mörkt ut har ljusnat betydligt och det verkar i dagsläget inte omöjligt att det blir ett damlag även 2014.
Ljusnat har det också på sporthallsfronten. Nytt golv i Gårdbyhallen och planerat startdatum för sporthallsbygget i Torslunda. Äntligen...
I veckan hade styrelsen möte med sektionerna. Visioner och tankar diskuterades och ett spännande ÖM-år stundar. Sektionerna fick också i hemläxa att hålla sina sektionssidor aktuella med inlägg och resultat. Hemsidan är helt suverän och nu gäller det att hålla den "up to date".
I helgen som gick var delar av styrelsen med respektive i Barcelona. Kultur, natur, historia och naturligtvis fotboll stod på programmet. Vi gjorde också reklam för Dam-EM. Barcelona är en fantastiskt stad, väl värd ett besök. På en skala 1 till 10 får staden betyget 11...
Dagarna var riktigt varma där nere och vi gjorde allt för att dra med oss värmen hem till Öland. Så om vårvärmen kommer om några dagar så vet ni vilka ni ska tacka...
 
 
Vecka 13
Kvalspel i innebandy och träningsmatcher i fotboll, med andra ord det är precis som vanligt.
Ölands RF verkar vara riktigt "på hovarna"... framskjutna placeringar både i regionala hopptävlingar och i seriehoppning.
I veckan har vi haft extra styrelsemöte samt ett möte med Unga Ledare. Vi har tillsammans ett mycket spännande projekt på gång. Nu avvaktar vi besked om ett eventuellt beviljande av en ansökan. Återkommer så snart som möjligt med ytterligare information.
Ölands Idrottskrets värnar om den öländska idrotten. Då spelar det ingen roll om man bor vare sig i Byxelkrok eller Grönhögen. Vi tillvaratar alla anslutna föreningars intressen på HELA Öland.
Det finns klara kopplingar till befolkningstillväxt i de kommuner som bedriver många idrottsarrangemang och har aktiva idrottsföreningar. Barnfamiljer som vill flytta till en ny ort/kommun har ofta en huvudfråga: Vad finns det att göra på fritiden för våra barn och ungdomar? Finns det idrottsföreningar med aktiv ungdomsverksamhet? Men för att bli attraktiva krävs det gemensamt arbete mellan föreningar, näringsliv samt kommunerna. Ledstjärnan måste vara "För Ölands bästa, för Ölands framtid". Samarbete och samsyn.Tänk om våra politiker kunde inse det...
Fortfarande snö och troligen inställda/flyttade seriepremiärer i fotboll... meeen, första ÖM-matchen 2013 är redan avklarad och...spelad på gräs. Då kan inte våren vara långt borta.
 
 
 
Äntligen... Efter nästan ett års uppehåll ska jag försöka komma igång igen med något som liknar en blogg. Jag ska reflektera över idrott i allmänhet och öländsk idrott i synnerhet.
Vinteridrotterna kan vi väl kalla för avslutade. Innebandyn får väl till slut ändå totalt ges plusbetyg.
Helgen som gick hölls ÖM i badminton med bra deltagande. Badmintonklubben Fåken har verkligen fått vind i seglen, man kan nästan tala om "Ölandsfåk".
Friidrotten, ridsporten och golfen har så sakta smugit igång. Fortsättning följer.
Fotbollssäsongen börjar komma igång. Tyvärr har vi i inför 2013 tvingats konstatera att damfotbollen tappar lag. Glömminge IF hör till undantaget men i stort har vi en resa att göra.
Herrfotbollen har inför 2013 inte tappat något lag, tvärtom, välkomna tillbaka Hulterstads AIK. Känns som det mobiliseras rejält i "byarna".
Så långt är väl all positivt, men... vad som gör mej, inte fundersam, utan riktigt riktigt orolig är att vi tappar på ungdomssidan. Tittar vi på ungdomslag anmälda till ungdoms-ÖM, så har vi på några år tappat två tredjedelar av alla lag. Det är inte unikt på fotbollssidan. Så här ser det ut inom alla idrotter.
Vi har diskuerat detta vid vårt senaste styrelsemöte i Ö IK. Något måste göras, och det brådskar. Vi kommer därför att inbjuda alla föreningar med ungdomsverksamhet till ett stormöte i september/oktober för att diskutera och försöka hitta lösningar. Jag inte bara hoppas, jag förutsätter att alla föreningar deltar. Det handlar om öländsk idrotts överlevnad och framtid.
För övrigt arbetar vi inom styrelsen med att knyta Unga Ledare närmare till oss. Vi ser en väldigt spännande fortsättning framför oss. Den 11 april ska vi träffas och diskutera vidare. Återkommer i frågan.
Vi tar så mycket för givet, men jag har personligen de senaste veckorna blivit smärtsamt påmind om att vi äger inte en sekund av vår framtid. Lev här...lev nu...
Känns som våren är på väg...ja jag vet, ni kommer att skratta åt mej nästa vecka...men ändå.
 
Vecka 12.
Börjar komma in i de normala gängorna igen, vilket innebär att veckorna går alldeles för snabbt...
Läste i veckan om ett möte i Färjestaden som handlade om framtida utveckling. I fler och fler sammanhang talar man om idrottens betydelse för turismen. Eftersom jag sitter med i marknadsrådet för den nya turiststrategin för Öland så har jag möjlighet att lyfta fram idrottsturismen. Jag är av den uppfattningen att väldigt få vet vad ett idrottsarrangemang kan s a s ge tillbaka. Projekt Ölandsidrotten är nu inne på sitt andra år och vi arbetar intensivt med, dels de föreningar som beviljats arrangemangsbidraget under 2013, men också med att lyfta fram och marknadsföra all verksamhet som kan locka idrottsturister till Öland. Är bara lite orolig, projektet avslutas i december 2013 och vad händer sedan... betydelsen av en fortsättning... ja ni förstår vad jag menar.
Läste att Kinka Barvestad satsar igen. Man kan säga att hon gjort en "Tobbe Carlsson". Härligt och lycka till!
Följer med spänning och stort intresse Ölandsbladet serie om "Öländska fans". Vilket engagemang det finns ute i föreningarna. Helt otroligt.
Fotbollslagen för en ojämn kamp med vädrets makter just nu. Kom precis på att...bara en vecka kvar tills fotbollsallsvenskan drar igång. Och när allsvenskan drar igång S K A det ju vara vår. Tänk (hemska tanke) om vintern är på väg att lämna över stafettpinnen till...och våren inte är beredd, utan sommaren tar över pinnen och bara drar... Ska vi missa en vår till? Nää, nu får det vara nog, det köper jag bara inte.
 

På Facebook

Våra partners