Logotype

Styrelsen

Bloggen 2012

Ordförande har Ordet
Ordf. John-Erik Svensson reflekterar

Vecka 21
Möte med sektionerna i veckan.
Vi har sedan två år tillbaka under sommaren försökt samla ÖM-tävlingar under en och samma vecka.
I år blir det återigen en så kallad ÖM-vecka, nämligen under vecka 29. Vi har nämligen lyckats samla ÖM i fri idrott, fotboll och och golf under denna vecka. Festligt och spännande. Tyvärr fick vi inte med ridningen, dom håller sitt ÖM helgen 11-12 augusti istället. Till nästa år är dock vår ambition att alla dessa idrotter kommer att arrangera sina mästerskap under en och samma vecka.
Ölands skidklubb lanser ett spännande koncept, nämligen att i augusti 2013 arrangera ett rullskidslopp på Öland. Det arrangeras nämligen inte så många lopp av den här karaktären, så det här kan bli något riktigt stort.
Badmintonklubben Fåken håller också på att planera en stor badmintontävling under allhelgonahelgen i år. Även här är det ganska sparsamt med större tävlingar, så vi hoppas att även denna tävling kan bli något riktigt stort framöver.
Som ni märker, ÖLANDSIDROTTEN laddar och många föreningar ligger i planeringsstadiet inför nästa år med tävlingar och träningsläger mm.

Vecka 19-20
Fotbollssäsongen rullar på, svårt att redan nu se några tendenser, men vissa lag har överraskat positivt, medan andra har lite kvar att bevisa. 
ÖM-fotbollen börjar sina matcher nu i helgen och vi ser fram emot spännande omgångar.
Såg att Högby IF tillfälligt drar sig ut seriespelet i innebandy. Känns ändå positivt att dom har som målsättning att komma igen 2013. Vi behöver innebandy på norra Öland.
Arbetet inför B-7 fortsätter. Trupperna börjar ta form. Vi planerar en större informationsträff senast i mitten av juni för alla inblandande. Klart är att vi åker torsdag kväll den 23 augusti och återkommer söndag den 26 augusti.
Lite trögt är det med föreningarnas engagemang under Olympic Day i mitten av september. Även om det känns långt fram så är det viktigt med tanke på planeringen att ni anmäler ert delatagande. Skolorna är "på tårna" så nu är det upp till oss inom föreningslivet, att motsvara ställda förväntningar.
Styrelsmöte och möte med sektionerna under kommande vecka. Återkommer med information därifrån.

Vecka 18
I helgen genomfördes Ölands stora löparfest, Kyrkstafetten.
Fredagens Lilla Kyrkstafett samlade 75 lag från skolorna runt om på Öland samt Kalmar. Ska man prata om segrare så fanns ALLA samlade på fredagen. Att i bitande kylig vind samt ihållande regn, på gränsen till skyfall ändå genomföra tävlingen och dessutom med glatt humör, jag säger bara ni var fantastiska alla löpare, alla övriga elever i klasserna, lärare, föräldrar och andra. Nästa år blir det sol, 18 grader och vindstilla...
Till lördagens Kyrkstafett hade vi hoppas på 80 lag, det kom 83... och då var hälften nya lag. Jätteroligt.
Deltagande lag på den korta banan ökade med 40 %. Däremot verkar det lite svårare att få ihop lag på den långa banan, även om 48 lag är en väldigt bra siffra.
Solen och vindarnas ö levde verkligen upp till namnet, men alla verkade trivas.
Segrade i herrklassen gjorde Högby IF följt av ett nykomponerat lag med namnet Kalmar/Gotland. I damklassen segrade IK Akele med Högby IF på andraplatsen. På den korta banan segrade Emmaboda Verda OK.
Nästa år var det det där 100-strecket... Om alla lag som var med i år försöker utmana ett nytt lag så blir vi... ja, just det!

Vecka 17
Planeringen inför B-7 Games på Gotland rullar vidare. Ledare är utsedda och vi kommer nu att börja plocka ut namnen i de olika trupperna. Detta arbete ska vara klart till i slutet av maj. Därefter kommer vi att samla alla till ett informationsmöte i början av juni.
Kyrkstafetten kommande helg. När anmälningstiden gick ut i veckan hade 76 lag anmält sig. En ökning i år igen, tänk om vi med efteranmälningar kan komma upp i 80 lag... Vid en genomgång av listan visar det sig att det i år är många nya lag anmälda, riktigt kul. 
Lilla Kyrkstafetten på fredag är efter ett litet tapp i fjol, tillbaka på ungefär samma deltagande som tidigare. Nu hoppas vi bara på bra väder...
Fotbollssäsongen rullade igång "på riktigt" i helgen, äntligen...
Innebandylagen laddar redan inför säsongen 2012/2013, vad ska det bli av detta...
Ridning och friidrotten har också kommit igång med bra resultat och framskjutna placeringar. Känns som Öland riktigt är på gång... men nu ska vi först fira in våren, om vi nu hinner med det innan sommaren brakar in i mitten av maj...

Vecka 16
Ungdomsdomarutbildningen i veckan samlade runt 45 deltagare. Känns riktigt bra att kunna ge den här möjligheten till ungdomarna. Dels för deras egen del vad gäller själva utbildningen men också att få en inblick i och förstå hur svårt en domare ibland har det i olika situationer. All respekt för de som dömer.
I veckan som kommer planerar vi för:
- Styrelsemöte och träff med växlingsfunktionärerna inför Kyrkstafetten. Några har faktiskt varit med ända sedan starten för 34 år sedan. Helt fantastiskt.
- Träff med Ölandsbladet inför Idrottsgalan. Grovplaneringen är klar, nu är det detaljer och finjustering som gäller. Vi återkommer med information inom kort.
På måndag kväll kommer det också att hållas ett första utvärderingsmöte vad gäller konstgräset i Färjestaden. Klubbar och grannar är inbjudna.
Vi kommer att skicka ut en påminnelse i början av veckan till alla föreningar gällande Olympic Day. Ta nu verkligen chansen och visa upp er förening under dessa dagar. Ett unikt tillfälle att få möjlighet att träffa alla dessa barn och ungdomar som vi normalt sett kanske inte når annars.

Vecka 15
Projekt Ölandsidrotten rullar vidare. Marknadsföringen står just nu högst på dagordningen och vi hoppas att de tankar och ideér vi har kommer att ge resultat. 
Fick idag (söndag) tips och ideér om en helt ny tävling som skulle kunna bli hur  stor som helst. Planering är i så fall inför 2013. Det känns som det finns väldigt mycket kreativitet ute i föreningarna. Fortsättning följer.
Över 60 anmälningar till ungdomsdomarutbildningen. Fantastiskt.
Läste i veckan om en utredning vars resultat visade att över 90 % av de barn/ungdomar som hade idrott på schemat varje dag i veckan istället för de som hade de obligatoriska  2 timmarna i veckan, hade bättre studieresultat, mådde bättre och var betydligt friskare än de andra. Väldigt förvånande tyckte de som gjort utredningen. Vad som förvånar mej mest är att ingen tidigare talat om för dessa utredare vad alla vi andra redan tidigare visste...

Vecka 14
Projekt Ölandsidrottens hemsida är klar. Nu gäller det att sprida den och få den känd till så stort område som möjligt. Sidan kommer att uppdateras kontinuerligt med sportevenemang och andra upplevelser. Öland har fantastiskt mycket att erbjuda året om. "Allt får plats på Öland" skrev en kvällstidning för några veckor sedan. Då menade man i och för sig att alla byggnader i Sverige skulle få plats på en yta av Ölands storlek, men jag tycker att det är ett påstående eller en slogan så gott som något och då menar inte jag byggnader...
Nu intensifieras arbete med att markandsföra de arrangemang som ligger närmast i tiden d v s Kyrkstafetten, Thoreb Cup och Ölandsrundan. Samtidigt kommer vi tillsammans med Smålandsidrotten att börja utbilda föreningar inför kommande års arrangemang.
Ungdomsdomarutbildningar är aktuella igen, unga ledare utbildas vidare, Kyrkstafetten närmar sig, B-7 games och Olympic Day planeras vidare. Kort sagt det är mycket på gång...
Stort GRATTIS säger vi till Borgholms IBK:s damer som tagit klivet upp i divison 2.
Öland verkar riktigt på gång igen vad gäller innebandyn.
Så mycket snö blev det inte i påskhelgen tack och lov, nu väntar vi på att vårvärmen ska komma tillbaka lagom till fotbollspremiärerna.

Vecka 13
Ett tydligt vårtecken är att vinteridrotterna börjar s a s bli klara. ÖM i innebandy färdigspelades i veckan med två finalmatcher. Grattis säger vi till FBC Kalmarsund som tog hem mästerskapet både i herr och damklassen.
Vi arbetar vidare med förberedelserna inför B-7 games och Olympic day. Planeringen inför 2012 års Idrottsgala har också startats upp. Galan kommer innehålla lite nyheter som vi hoppas kunna presentera inom kort. Ytterligare arrangemang är "på gång" där Ölands idrottskrets kommer att vara involverade. Vi återkommer också om detta lite senare. 
Kyrkstafetten närmar sig... vi hoppas återigen på en ökning av gäller deltagande lag. Hur har ni det på era arbetsplatser och i era föreningar? Dags att låta tanker bli verklighet...
Påsk kommande vecka och prognosen säger snö...

Vecka 11
Projekt Ölandsidrotten var i veckan tillsammans med ett 40-tal personer (näringsliv, turism och kommuner) samlade på Ekerum för att påbörja den gemensamma satsningen för att utveckla turismen på Öland. Det finns en entusiasm och framåtanda som bådar gott inför framtiden. Nästa träff blir i samband med TUR-mässan i Göteborg och ytterligare en träff är inplanerad den 30 mars på Allégården i Kastlösa.
Ölandsidrottens hemsida blir förhoppningsvis klar att presentera under vecka 12.
Vi säger ett stort GRATTIS till FBC Kalmarsund som fixade seriesegern i helgen. Nu höjs ribban ytterligare ett snäpp inför allsvenskan.
I lördags firades 75-års jubileum i kretsen. Varmt TACK till alla som var med och gjorde kvällen så lyckad.

Vecka 10
I onsdags fick vi möjlighet att presentera projekt Ölandsidrotten vid den årliga föertagarträffen Knutpunkt Näringsliv. I stort sett hela näringslivet var samlat och vi fick många nya värdefulla kontakter. Arbetet med att utveckla turismen på Öland fortsätter och där kommer projektet att vara en del. Flera möten är inplanerade. Spännande. Hoppas också kunna presentera vår hemsida kommande vecka.
Grattis får vi säga till Färejstadens IBF:s herrar som säkrat seriesegern i div 4, samt till Borgholms IBK:s damer som blev seriesegrare i div 3. Där vänta ett spännande kval. 
Nu laddar vi för jubileumsfesten kommande lördag på Ladan.
Våren verkar ha bestämt sig för att komma tillbaka...

Vecka 9
Från tisdagens styrelsemöte kan rapporteras att beslut om idrottsgalan 2012 togs och planeringen inför densamma påbörjades. En arbetsgrupp har bildats och vi återkommer allteftersom... kanske blir det en lite annorlunda gala än tidigare.
Annars ligger vårt 75-års jubileum närmast i tiden. Vi hoppas på en riktig festkväll.
På onsdag kommer vi att vid träffen på Ekerum få möjlighet att presentera projekt Ölandsidrotten för hela näringslivet på Öland. Ytterligare arrangemang anmäls och det känns som många föreningar ligger i startgroparna för att vilja utvecka eller starta upp nya arrangemang. Spännande.
Idrotts- och resultatmässigt märks det att vi är precis i skarven mellan vinter- och sommarsporterna. 
Våren tog en liten paus i veckan, men håll ut...

Vecka 8
I veckan blev det klart vad gäller cykeldelens sträckningen av Ironman på Öland. Många föreningar kommer att bli engagerade och lördagen den 18 augusti blir det folkfest. Vi får en enorm möjlighet att visa upp Öland och Ölands Idrottskrets kommer att vara engagerad på olika sätt.
Planeringen av Olympic Day går vidare och även här kommer forhoppningsvis de flesta idrottsföreningar på Öland att vara med. Ölands Idrottskrets kommer att vara en del av arrangemanget.
Lottningen av innebandy-ÖM är klar. Fem lag på både herr- och damsidan är anmälda. Kul. Många spännande matcher, med finaler den 25 mars.
Arbetet med projekt Ölandsidrotten är i full gång. Träffar har hållits med föreningarna och arrangemangen till Ölandsrundan på cykel samt Kyrkstafetten. Närmast i tur står träffar inför arrangemangen med Thoreb Cup och Djurparkscupen. Vi kommer också att få möjlighet att presentera projektet vid den stora företagarträffen "Knutpunkt Näringsliv" på Ekerum den 7 mars
Kommande tisdag har kretsen styrelsemöte. Visioner är huvudpunkten.
Veckan för övrigt har innehållit många dagar med riktig vårvärme. Vilken tur att vi hann genomföra skid-ÖM förra lördagen...

Vecka 7
Veckan har varit intensiv.
I onsdags årsmöte. Bra uppslutning trots dåligt väder. 
Sedvanliga förhandlingar, och omval på de flesta poster vad gäller styrelse och sektioner. Utöver verksamhetsberättelser och val antogs bl a nya stadgar.
I helgen hölls Ölandsmästerskap på skidor. 
Nu laddar vi mot ÖM i innebandy och förhoppningsvis även i badminton.
Inbjudningar till kretsens 75-års jubileum den 17 mars har skickats ut under veckan. Vi hoppas på ett jubileum där vi inte bara minns bakåt, utan framför allt blickar framåt.

Vecka 6
Årsmöte kommande onsdag. Förberedelserna är klara, smörgåstårtan beställd revisionen är slutförd och valberedningen har gjort sitt jobb. Välkomna än en gång. 
Åkte förbi konstgräsplanen i Färjestaden idag. Såg riktigt fin ut. Träningsmatcherna börjar så smått komma igång. I fjol vid den här tidpunkten, grått, "geggigt" och ojämnt... ändå var det det bästa underlag vi hade att träna på. Man kan inte sluta att upprepa...äntligen!
Skid-ÖM kommande helg. Förberedelserna är även där klara. Nu gäller det bara att snön ligger kvar...
Läste om Nicklas Wiberg i ÖB. Han är värd all beundran. Att aldrig ge upp trots alla skador och motgångar. Där har vi något att lära. Från Ölands Idrottskrets håller vi tummarna och önskar ett riktigt lycka till inför sommar-OS.
Ni som inte läst Janne Strindhags krönika i ÖB idag, gör det. Kan skriva under vart enda ord!

Vecka 5
Snön verkar kommit för att stanna ett tag. Skidsektionen har haft ett möte och man hoppas kunna genomföra ÖM-tävlingar helgen den 18-19 februari. Håll utkik efter kommande annonsering i ÖB.
Snön gör att vi kan genomföra tävlingar, men det ställer samtidigt till det för våra fotbollslags träningar. Jag vet att våra planskötare gör allt för att göra både konstgräs och stenmjölsplaner tränings- och speldugliga, men ibland rår inte ens dom på vädrets makter.
Årsmötet närmar sig. Anders Arvefalk och valberedningen arbetar intensivt med att få namnen i de olika sektionerna klara. Vi kommer att under kvällen informera om diverse kommande aktiviteter, så vi hoppas att representanter från samtliga medlemsföreningar är närvarande.
Olympic Day hoppas vi kommer att bli en riktig manifestation för all idrott på Öland. Alla föreningar som bedriver idrott i någon form kommer att bli engagerade. Ett fantastikst tillfälle att få visa upp föreningarnas verksamhet. Den 12-13 september kommer Mörbylånga kommun att genomföra det hela och den 14 september blir Borgholms kommun "tävlingsarena".
Det kommer att hända mycket på Öland framöver idrottsligt sett. ÖLANDSIDROTTEN är på frammarsch... 

Vecka 4
Under veckan hölls årets första styrelsemöte.
Vi liksom många andra föreningar förbereder som bäst våra årsmöten. Inbjudan med dagordning har via mail har skickats ut till samtliga medlemsföreningar. 
För övrigt pågår aktiviteter och planeringar bl a inför årets B-7 games på Gotland, samt ett projekt kallat Olympic Day. Detta är ett projekt där vi medverkar tillsammans med Smålandsidrotten. Mer information samt en presskonferens kommer inom kort. 
Glädjande har vi fått hälsa välkommen en ny medlemsförening, nämligen Boule Club Öland.
Arbetet med projekt Ölandsidrotten rullar vidare och under veckan hölls ett planerings- och arbetsmöte med de föreningar som sökt och beviljats ett arrangemangsbidrag. Dessa arrangemang är:
- Ölandsrundan på cykel
- Kyrkstafetten
- Thoreb Cup
- Lägerverksamhet i Högby
- Ölands Djurpark Cup
Bengt Erlandsson och skidsektionen ligger i startgroparna vad gäller skid-ÖM. Lite mera snö så kanske vi kan genomföra tävlingar i år.

Vecka 3 
I veckan samlades alla sektionera för ett uppstartsmöte inför 2012 års ölandsmästerskap.
Sektionerna var långt framme i planeringarna och vi kan se fram mot ett spännande ÖM-år. 
Först ut blir innebandyn med sitt mästerskap under mars månad.
Fotbollen startar upp sitt ÖM i april/maj med semifinaler och finaler under vecka 29.
Friidrotten lanserar i år ett grepp med att genomföra samtliga sina tävlingar vad gäller ungdom och senior på en och samma dag, den  22 juli. Vidare mångkamps-ÖM den 22 och 23 juli samt ÖM i maraton den 28 juli.
Golfen kommer att ha sitt ÖM på Saxnäs den 22 juli.
Det blir med andra ord en ÖM-vecka i år också, vecka 29. 
Ridningen kommer att genomföra sitt ÖM i Löttorp helgen 11-12 augusti.
Badmintons-ÖM får vi återkomma till och vad gäller skid-ÖM så avvaktar vi, det var det där med snö...
Årsmöte den 15 februari är ytterligare ett datum att lägga på minnet.

På Facebook

Våra partners