Ovisst ÖM gav nya titelhållare

En fullspäckad ÖM-dag i Färjehallen bjöd på spänning, dramatik och skrällsegrar. Vi har fått två nya mästarlag. Herrtiteln gick till den knappa förhandsfavoriten FBC Kalmarsund Ungdom (fd. Färjestadens IBK). Damtiteln gick mer otippat till Mörbylånga GoIF.

Sammanfattning nedan. Bilder i bildarkivet.

Damer
De tre lagen gjorde upp om finalplatserna via ett gruppspel. Kalmarsund Ungdom besegrade SSG i den första matchen. I andra gruppmatchen visade Mörbylånga bäst vinnarinstinkt och gav SSG respass ut ur ÖM. Den sista betydelselösa gruppmatchen vann Kalmarsund Ungdom. Den avslagna matchen var dock missvisande vad som komma skulle. För i finalen blev det Mörbylånga som kopplade greppet genom att ta tillvara på chanserna, något som Kalmarsund Ungdom hade svårare med. Ledning med 3-1 reducerades till 3-2 i paus. Kvitteringen kom omkring 7 minuter in i andra. Böljande spel följde men inget avgörande innan full tid trots straff och powerplay för Kalmarsund Ungdom. I sudden blir Elina Nilsson stor match-hjälte och skjuter Mörbylånga till sin första ÖM-titel nånsin.

Gruppspel
SSG IF - FBC Kalmarsund Ungdom 1-5
Mörbylånga GoIF - SSG IF 1-3
FBC Kalmarsund Ungdom - Mörbylånga GoIF 2-1

Final
FBC Kalmarsund Ungdom - Mörbylånga GoIF 3-4 (sd)

Mörbylånga GoIF Damlag
ÖM-mästare: Mörbylånga GoIF

Herrar
I första semifinalen inleder Mörbylånga respektlöst och tar ledningen med både 2-0 och 4-2. Ett långt skadebrott verkar ha gynnat Borgholm som under resterande match är starkare även om båda lagen skapar chanser. Borgholm vänder tålmodigt till ledning 8-4. Att Mörbylånga reducerar två gånger i slutet är av akademisk betydelse.
I andra semifinalen får kanske dagens största samtidiga publik se SSG IF sätta handikappstraffen inför andra perioden, klara ett boxplay och sedan kvittera till 2-2. Kalmarsund Ungdom arbetar fram en ny tvåmålsledning. SSG reducerar till 4-3 men drar på sig en utvisning. Man måste chansa i boxplay och då avgör Kalmarsund Ungdom den jämna matchen med ytterligare ett mål till 5-3.
Finalen inleds med intensiva spelsituationer och omväxlande chanser. Visst spelövertag fö Kalmarsund Ungdom men ett fysiskt spelande Borgholm är lika farliga. Osannolikt men ändå mållöst i första perioden. Fortsatt böljande spel i andra perioden där Kalmarsund Ungdom tar ledningen efter ca 10 minuter men Borgholm replikerar bara några minuter senare. Finalen går till sudden men den varar inte längre än 49 sekunder då Henrik Noresson ser till att Kalmarsund Ungdom får segerjubla.